Ieder bedrijf dat personeel in dienst heeft, is verplicht de arbeidsrisico’s voor zijn medewerkers in kaart te brengen en te beheersen met behulp van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Deze verplichting komt voort uit de Arbeidsomstandighedenwet en maakt deel uit van het arbeidsomstandighedenbeleid van het bedrijf.
Het instrument
De RI&E is een instrument om de gevaren, risicofactoren en risico’s van de arbeid voor de werknemers systematisch in kaart te brengen en te kwantificeren. Hiernaast dient de RI&E als dynamisch hulpmiddel om de risico’s met beperkende maatregelen te beheersen. Hierbij wordt met name gekeken naar de volgende drie aspecten:
- veiligheid;
- gezondheid;
- psychosociale arbeidsbelasting (PSA, het negatief equivalent van ‘welzijn’).
Sociale partners hebben een flyer over de RI&E uitgebracht: Koersen op gezond en veilig werken.
Plan van aanpak
Door vanuit de RI&E de acties te categoriseren in een Plan van Aanpak wordt als het ware een actielijst gegenereerd waarmee men op basis van prioriteiten aan de slag kan om de arbeidsveiligheid te verbeteren (de hoge risico’s dienen hierbij als eerste te worden aangepakt). Meestal wordt voor een bedrijf door een interne of externe deskundige de RI&E opgesteld en uitgevoerd.
Hulpmiddelen
Veel ondernemers zien op tegen de Risico Inventarisatie en - Evaluatie (RI&E). Vaak omdat ze eigenlijk niet goed weten wat het is en hoe ze er aan moeten beginnen. Om ondernemers te overtuigen van het nut van de RI&E en hen op gang te helpen ontwikkelde het Steunpunt RI&E instrumenten deze korte introductie film:
Introductie op de Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) from Steunpunt RIE on Vimeo.
Het is ook de moeite waard om te kijken naar deze handige instrumenten en tools die bedrijven kunnen gebruiken.
Digitale RI&E tool
De leden van CBRB en Koninklijke BLN-Schuttevaer kunnen de vragenlijsten met de digitale RI&E gemakkelijker invullen. Ook kan met de tool een digitaal Plan van Aanpak worden gemaakt. Deze tool helpt om op eenvoudige wijze, voorzien van de juiste informatie, de acties die naar voren komen in het Plan van Aanpak in te vullen. De tool is dynamisch, de persoon die aan de slag gaat met de RI&E kan op ieder gewenst moment het Plan van Aanpak aanpassen, bijvoorbeeld wanneer een actie is afgehandeld.
Korte kennismaking
Met één account kunt u één of meerdere schepen aanmaken; er wordt gestart met een intake vragenlijst; welk type schip gaat u beoordelen, heeft het een hefbaar stuurhuis, vervoert u gevaarlijke goederen of passagiers, etc. Aan de hand van uw antwoorden worden alleen de relevante vragen in de vragenlijst meegenomen. Dat scheelt tijd. Na de inventarisatie, die u niet in één keer hoeft af te maken maar op ieder gewenst moment weer kunt hervatten, wordt het Plan van Aanpak samengesteld. Dat scheelt wederom tijd. Aanbevelingen worden gegeven voor de knelpunten, u kunt er een verantwoordelijke voor aanstellen en een deadline bepalen. De voortgang kunt u vervolgens continue bijhouden in het systeem.
Mocht u meerdere schepen bezitten met een vergelijkbare configuratie, dan kunt u ook de algemene vragen beantwoorden (Organisatie van de arbeid) en deze dupliceren voor nog meer tijdswinst.
Op 7 april 2022 zijn de organisaties CBRB en BLN gefuseerd tot Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN), de digitale tool is identiek voor oud-CBRB en oud-BLN maar historisch (vanwege AVG) gescheiden, we werken aan het samenbrengen in één omgeving.
- CBRB: cbrb.voordebinnenvaart.nl
- BLN: bln.voordebinnenvaart.nl
- Als lid van Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) kunt u inloggegevens aanvragen door mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of bellen met de helpdesk, telefoonnummer 0787820565.
- Lees de handleiding om snel op gang te komen.
Stappenplan
De RI&E, het moet (even) gebeuren, is niet al te moeilijk is en levert wél wat op. Met het volgende stappenplan kun je aan de slag:
Stap 1: Inventarisatie
Welke risico’s spelen er in jouw organisatie?
Alle risico’s in jouw bedrijf op één lijst.
Stap 2: Evaluatie
Hoe groot is het risico?
Risico’s sorteren: de belangrijkste bovenaan.
Stap 3: Plan van Aanpak
Hoe gaat je de risico’s aanpakken?
Wie doet wat, en wanneer?
Stap 4: Toetsen van jouw RI&E
Voldoet je RI&E aan de richtlijnen volgens de wet?
Soms is toetsing niet nodig!
Stap 5: Aan de slag!
Plan van Aanpak bij de hand en bijwerken zodra acties zijn afgerond.
Over de Week van de RI&E
De Week van de RI&E is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, met als basis de RI&E. Wij doen er ieder jaar aan mee.
Zie ook www.weekvanderie.nl
Branche RI&E ook geschikt voor passagiersvaart
Om de Branche-RI&E beter voor de passagiersvaart geschikt te maken is ook input verzameld van de leden in die deelsector; er hebben enkele bedrijfs/scheepsbezoeken plaatsgevonden, zowel in de dagpassagiersvaart als in de riviercruisevaart. Het resultaat hiervan was een belangrijke kwaliteitsslag in de specifieke vragen voor deze sector. Ook het horecagedeelte is meegenomen, voor bijvoorbeeld werkzaamheden in keukens, het werken met een tapinstallatie met CO2-flessen en de bediening van gasten. In 2016 zijn er voor deze deelsector 75 extra vragen aan de branche RI&E toegevoegd.